Woman in Gold – sau cum sa spui povestea multora printr-un film

Afis_Femeia in aurDacă v-au plăcut filmele precum Pianistul sau La vita è bella,  trebuie să vedeţi şi filmul Woman in Gold.

Filmul surprinde  dintr-o altă perspectivă drama evreilor din al Doilea Război Mondial. Acţiunea nu se concentrează pe imaginea războiului în sine ci surprinde consecinţele acestuia într-un mod inedit. Astfel intriga filmului constă într-un tablou iar acţiunea se conturează în jurul încercării de recuperare al acestuia.

După cum spuneam, acţiunea principală a filmului mizează pe consecinţele războiului, astfel filmul debutează cu imaginea Mariei Altmann ( Helen Mirren), o refugiată evreică, care după mulţi ani, doreşte să recupereze un tablou ce o înfăţisează pe mătuşa ei Adele. Încercarea de a recupera tabloul va reprezenta o adevărată provocare pentru Maria, deoarece acesta este expus într-un celebru muzeu din Viena sub numele de Femeia în Aur.

Desigur că, în toată această iniţiativă Maria va fi ajutată de avocatul Randol Schoenberg (Ryan Reynolds). Cei doi au ca obiectiv îndreptarea unor abuzuri la care a fost supusă familia Mariei, acesta fiind, de fapt, scopul retrocedării tabloului.

Filmul se deosebeşte de altele prin abordarea problemei războlui dintr-o altă perspectivă. Nu se  mizează doar pe suferinţele princinuite în timpul războlui ci şi pe consecinţele acestuia. Totodată, deşi acţiunea filmului se desfăşoară în prezent, există şi un plan secundar, al amintirilor, în care Maria rememorează momente petrecute altături de familia ei. Acest al doilea plan conduce la instaurarea unui sentiment de empatie.

Woman in gold reprezintă o dramă a evreilor expusă într-o abordare nouă şi demonstreză că abuzurile de atunci continuă şi în prezent. Distribuit de CineForum, filmul intră în cinematografele țării de vineri, 29 mai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s